Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 min.
Skladniki:
2.5 płaskiej łyżeczki Sosu wiejskiego RANCH w proszku
250 ml śmietany 12%
1 łyżeczka sosu chipotle w płynie (dozuj według upodobania)
100g pomidorków koktajlowych
100g ugotowanej kukurydzy (może być z puszki)
1 główka sałaty rzymskiej lub innej ulubionej sałaty
1 awokado
100g fasoli z puszki (czarna lub czerwona)
100g żółtego tartego sera
1 tortilla placek lub tortilla chipsy
oliwa
sól
Wykonanie:
• Wstrząśnij opakowaniem Sosu Wiejskiego RANCH w proszku, aby przemieszać składniki.
• Wymieszaj 250 ml śmietany z 2.5 płaskimi łyżeczkami do herbaty Sosu Wiejskiego RANCH,
odczekaj 5 min i zamieszaj ponownie (dobierz do smaku).
• Dodaj sos chipotle i zamieszaj.
• Liście sałaty umyj, osusz i posiekaj.
• Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki.
• Fasolkę opłucz pod wodą.
• Awokado pokrój w plasterki.
• Tortillę pokrój w krótkie, wąskie paski (około 1 cm szerokie i 5 cm długie).
• Paski tortilli wymieszaj z oliwą, dopraw solą i usmaż na patelni lub w piekarniku,
aby były chrupkie.
• Do miski wyłóż sałatę, na niej poukładaj pomidorki, awokado, fasolę i ser.
• Sałatę polej sosem Ranch z chipotle.
• Posyp paskami tortilli lub pokruszonymi tortilla chipsami.