Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15min
Czas marynowania: 30 min
Czas pieczenia: 40 min
Skladniki:
5 płaskich łyżeczkek Sosu Wiejskiego Ranch w proszku
500 ml śmietany 12%
12 kurzych skrzydełek
Marynata:
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki sosu z ostrej papryki w płynie
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
¼ łyżeczki soli i pieprzu cayenne
Wykonanie:
• Wstrząśnij opakowaniem Sosu Wiejskiego RANCH w proszku, aby przemieszać składniki.
• Wymieszaj 500 ml śmietany z 5 płaskimi łyżeczkami do herbaty Sosu Wiejskiego RANCH,
odczekaj 5 min i zamieszaj ponownie (dobierz do smaku).
• Przygotuj skrzydełka: przekrój na pół, odetnij i odrzuć ostatni (końcówkę) segment skrzydełek.
• Będziesz mieć 24 kawałki gotowe do dalszej obróbki.
• Przygotuj marynatę mieszając:
2 łyżki roztopionego masła lub margaryny
2 łyżki sosu z ostrej papryki w płynie (dozować jeśli bardzo ostry)
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
¼ łyżeczki soli i pieprzu cayenne
• Włóż mięso do miski, zalej marynatą, przemieszaj, aby wszystkie kawałki mięsa były w marynacie.
• Marynuj skrzydełka przez 30 min w temperaturze pokojowej.
• Skrzydełka ułóż na brytfannie z rusztem.
• Najlepiej upiec używając funkcji piekarnika „mały grill”
(najczęściej oznaczonej na kuchence za pomocą zygzaka lub ikony przedstawiającej
kilka trójkątów wpisanych w kwadrat).
Stosując tą metodę, piecz skrzydełka 20min na jednej stronie, potem obróć i następne 20min.
Po tym czasie mięso będzie miękkie i białe w środku.
• Sos Ranch przełóż do miseczki i podaj z boku przy upieczonych skrzydełkach.