Skip to main content

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania:15 min
Czas gotowania: 20-25 min

Skladniki:

5 płaskich łyżeczek Sosu wiejskiego RANCH w proszku
500 ml śmietany 12%
1 główka sałaty lodowej
200g pomidorków koktajlowych
100g boczku w plastrach (5-6 cienkich plastrów)
1 ogórek bez pestek
100g pokruszonego sera pleśniowego
1-2 zielone cebulki dymki lub szczypiorek
świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

• Wstrząśnij opakowaniem Sosu Wiejskiego RANCH w proszku, aby przemieszać składniki.
• Wymieszaj 500 ml śmietany z 5 płaskimi łyżeczkami do herbaty Sosu Wiejskiego RANCH,
odczekaj 5 min i zamieszaj ponownie (dobierz do smaku).
• Boczek ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
• Piecz w piekarniku w temperaturze 200֯ C ok 20-25 min. aż będzie chrupiący.
• Osusz z tłuszczu i drobno pokrój.
• Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki.
• Ogórek pokrój we wstążki.
• Główkę sałaty przekrój na 4 części w kliny.
• Usuń rdzenie z sałaty.
• Ułożyć kliny sałaty na dużym talerzu lub naczyniu do serwowania.
• Polej kliny sałaty Sosem Wiejskim Ranch.
• Posyp boczkiem, serem i dodaj pomidorki.
• Ułóż wstążki ogórka pomiędzy klinami sałaty.
• Dopraw pieprzem i udekoruj zieloną cebulką lub szczypiorkiem.
• Resztę sosu podaj na boku w sosjerce.

Next Post