Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10min
Czas gotowania:20-25 min
Czas całkowity: ok 30min
Skladniki:
2.5 płaskie łyżeczki Sosu Wiejskiego RANCH w proszku
250ml śmietany 12%
500g duża pierś z kurczaka
3-4 łodygi selera naciowego pokrojonego w małą kostkę
50g boczku w plastrach (3-4 cienkie plastry)
3 gałązki posiekanej zielonej cebulki dymki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
• Wstrząśnij opakowaniem Sosu Wiejskiego RANCH w proszku, aby przemieszać składniki.
• Wymieszaj 250 ml śmietany z 2.5 płaskimi łyżeczkami do herbaty Sosu Wiejskiego RANCH,
odczekaj 5 min i zamieszaj ponownie (dobierz do smaku).
• Nagrzej piekarnik do 200°C.
• Pierś kurczaka przekrój na dwa plastry.
• Posól i popieprz do smaku.
• Ułóż na blaszce wysmarowanej olejem
lub wyłożonej pergaminem.
• Plastry boczku ułóż luźno na drugiej blaszce wysmarowanej olejem
lub wyłożonej pergaminem.
• Włóż kurczaka i boczek do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C.
• Boczek piecz przez 20-25 min, aż będzie chrupiący.
• Po upieczeniu wyłóż na ręcznik papierowy, aby osączyć i ostudzić.
• Po odsączeniu pokrój na małe kawałki.
• Pierś piecz ok 20min.
• Przekrój w najgrubszym miejscu, aby sprawdzić, czy mięso jest upieczone.
Musi być białe, nie różowe. Jeśli potrzeba dopiec mięso.
• Gotową pierś wystaw z piekarnika i kompletnie ostudź.
• Po ostudzeniu używając dwóch widelców poszarp mięso na małe kawałki.
• Wyłóż do miski poszarpane mięso z kurczaka i pokrojony seler naciowy.
• Wlej Sos Wiejski Ranch, i wymieszaj dokładnie.
• Posyp posiekaną cebulką i boczkiem.
• Dopraw solą i pieprzem do smaku.