Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15min
Czas gotowania: 10min
Skladniki:
2.5 płaskie łyżeczki Sosu Wiejskiego RANCH w proszku
250ml śmietany 12%
500g fileta z kurczaka
1.5 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka suszonej pietruszki
0.5 łyżeczki cebuli w proszku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 główka sałaty rzymskiej
250g posiekanych pomidorów koktajlowych
1 większy ogórek posiekany, można obrać lub pozostawić nieobrany
1-2 awokado wypestkowane i posiekane
100g szklanki pistacji łuskanych
2 cebule dymki
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
• Wstrząśnij opakowaniem Sosu Wiejskiego RANCH w proszku, aby przemieszać składniki.
• Wymieszaj 250 ml śmietany z 2.5 płaskimi łyżeczkami do herbaty Sosu Wiejskiego RANCH,
odczekaj 5 min i zamieszaj ponownie (dobierz do smaku).
• Piersi kurczaka przekrój poziomo.
W ten sposób otrzymasz 4 cienkie kotlety, dzięki którym usmażą się szybciej i równomiernie.
• W małej misce wymieszaj mieszankę przypraw: sól, czarny pieprz, czosnek w proszku,
koperek, natkę pietruszki i cebulę w proszku.
• Na dużą patelnię wlej olej i rozgrzej do średnio-wysokiej temperatury.
• Obtocz obie strony kotletów z kurczaka mieszanką przypraw dociskając lekko do mięsa.
• Gdy olej się rozgrzeje, dodaj kotlety.
• Smaż, pierwszą stronę aż się zarumieni (4-5 min). Obróć kotlety,
posyp resztą mieszanki przypraw i smaż 4-5 min.
• Usmażone mięso przekrojowe w najgrubszym miejscu powinno być białe nie różowe.
• Po ostudzeniu, pokrój mięso w kostkę.
• Złóż sałatę, wyłóż do miski sałatkę rzymską, pokrojony kurczak, pomidory, ogórek i awokado.
• Polej sosem Ranch i wymieszaj.
• Posyp łuskanymi pistacjami i posiekaną zieloną cebulką.
• Posól i popieprz do smaku.