Skip to main content

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Czas całkowity: 30 min

Skladniki:

2.5 płaskie łyżeczki Sosu Wiejskiego RANCH w proszku
250ml śmietany 12%
1kg małych ziemniaków (młode najlepsze)
6 plastrów boczku
1 pęczek zielonej cebulki dymka
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

• Wstrząśnij opakowaniem Sosu Wiejskiego RANCH w proszku, aby przemieszać składniki.
• Wymieszaj 250 ml śmietany z 2.5 płaskimi łyżeczkami do herbaty Sosu Wiejskiego RANCH,
odczekaj 5 min i zamieszaj ponownie (dobierz do smaku).
• Boczek usmaż na patelni, aż będzie chrupiący, osusz z tłuszczu i pokrój na kawałki.
• Ziemniaki ugotuj w dużej ilości osolonej wody, aż będą miękkie.
• Odcedź i gdy są jeszcze gorące pokrój na pół lub na ćwiartki, w zależności od wielkości
• Gorące ziemniaki włóż do miski i delikatnie wymieszaj z kilkoma łyżkami Sosu Wiejskiego Ranch
i szczyptą soli. Przykryj miskę czystą serwetką, a następnie zawiń ją w folię.
• Włóż do lodówki aż do schłodzenia.
• Kiedy ziemniaki ostygną, dodaj więcej sosu Ranch oraz zieloną cebulkę
i połowę bekonu.
• Można podawać od razu lub włożyć z powrotem do lodówki do czasu podania.
• Przed podaniem wszystko jeszcze raz wymieszaj i udekoruj pozostałą częścią bekonu
i czarnego pieprzu.
• Uwaga: w razie potrzeby przed podaniem wymieszaj z większą ilością sosu.