Składniki:
2.5 płaskiej łyżeczki Sosu wiejskiego RANCH w proszku
250 ml śmietany 12%
2 steki rib eye- lub inne wołowe według upodobania
Na marynatę:
0.5 szklanki oleju
1/3 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka musztardy
1 łyżka (po łyżce każdego) cebuli w proszku i czosnku w proszku
1 łyżeczka: (po łyżeczce każdego): papryki w proszku, pieprzu, suszonego koperku, płatków
czerwonej papryki i suszonego oregano
Wykonanie:
- Wstrząśnij opakowaniem Sosu Wiejskiego RANCH w proszku, aby przemieszać składniki. Wymieszaj 250 ml śmietany z 2.5 płaskimi łyżeczkami do herbaty Sosu Wiejskiego RANCH, odczekaj 5 min i zamieszaj ponownie (dobierz do smaku).
- Wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
- W dużej foliowej zamykanej torbie lub w misce, połącz marynatę i steki.
- Upewnij się że steki są zanurzone w marynacie i w miarę potrzeby obróć w czasie marynowania, aby były równo pokryte marynatą.
- Marynuj w lodowce min 2h, max 6h
- Grilluj steki na gorącym ogniu ok 5-7 min na stronę (zależnie od twojego grilla i od tego jak mocno chcesz mieć steki upieczone.
- Po upieczeniu zdejmij z grilla i pozostaw przez 10 minut na talerzu zanim je pokroisz.
- Podawaj z gotowym sosem Ranch.