Skip to main content

Składniki:

2.5        płaskiej łyżeczki Sosu wiejskiego RANCH  w proszku

250 ml  śmietany 12%

2          steki rib eye- lub inne wołowe według upodobania

Na marynatę:

0.5       szklanki oleju

1/3       szklanki sosu sojowego

1/4       szklanki octu balsamicznego

2          łyżki soku z cytryny

1          łyżka cukru brązowego

1          łyżka musztardy

1          łyżka (po łyżce każdego) cebuli w proszku i czosnku w proszku 

1          łyżeczka: (po łyżeczce każdego): papryki w proszku, pieprzu, suszonego koperku, płatków

            czerwonej papryki i suszonego oregano                                        

Wykonanie:

  • Wstrząśnij opakowaniem Sosu Wiejskiego RANCH w proszku, aby przemieszać składniki. Wymieszaj 250 ml śmietany z 2.5 płaskimi łyżeczkami do herbaty Sosu Wiejskiego RANCH, odczekaj 5 min i zamieszaj ponownie (dobierz do smaku).
  • Wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
  • W dużej foliowej zamykanej torbie lub w misce, połącz marynatę i steki. 
  • Upewnij się że steki są zanurzone w marynacie i w miarę potrzeby obróć w czasie marynowania, aby były równo pokryte marynatą.
  • Marynuj w lodowce min 2h, max 6h 
  • Grilluj steki na gorącym ogniu ok 5-7 min na stronę (zależnie od twojego grilla i od tego jak mocno chcesz mieć steki upieczone.
  • Po upieczeniu zdejmij z grilla i pozostaw przez 10 minut na talerzu zanim je pokroisz.
  • Podawaj z gotowym sosem Ranch.